Tips for bruk og vedlikehold

1. Før du tar i bruk din nye kniv anbefaler vi at du skyller kniven godt under varmt vann.

2. Tørk deretter kniven forsiktig med et kjøkkenhåndkle.

3. Skyll alltid kniven rett etter bruk på sitrusfrukter.

Sitrus kan skade stålet om det blir liggene på for lenge.

4. Sett aldri kniven din i oppvaskmaskinen, den er ikke beregnet for de temperaturendringene og såpen som benyttes i oppvaskmaskiner. Såpen kan svekke stålet og håndtakene på kniven vil tørke ut.

5. Aldri benytt kniven på skjærefjøler laget av granitt eller glass. Dette kan skade eggen på kniven. Benytt skjærefjøler i treverk eller i et syntetisk materiale.

6. La ikke kniven bli liggende i vann, håndtaket er i treverk og vil få skader. Ved eventuell uttørkning av treverket anbefaler vi å sette inn  håndtaket med en olje beregnet for slikt.

 

7. Når kniven skal oppbevares, bør den oppbevares et sikkert sted og ikke komme i kontakt med andre gjenstander av metall. Plasser kniven i en knivblokk eller på en knivmagnet.

I skuffen - oppbevar den i esken eller benytt KAI sine knivbeskyttere.

 

KAI SHUN KNIVSERIE / 27 kniver

Er produsert i damask stål og er en av verdens mest komplette knivserier.

SHUN navnet betyr - "innhøstingen av beste sesong" av matvarer. Denne serien av kokkekniver er en verdens mest komplette knivserier og er blitt tatt meget godt imot av både kokke-eliten og ivrige hobby kokker. Knivene produseres i SEKI City i Japan som i over 700 år har vært sentrum for produksjon av samurai sverd og kniver. KAI shun er håndlagde kniver med Japans kvalitet og utsøkt håndtverk.

BLAD - egenskaper

Materiale: Egg i VG10 stål- laminert med 32 lag med damaskstål

Hardhet: 60 HRC ± 1

Egg / Form Konveks slipt.

1.

Shun Classic serien er en serie kniver produsert i rustfritt damaskstål med 32 lag for å forsterke eggen av V- gold 10 stål.

(61+-1HRC, 1,0% carbon, 1,5% cobalt)

Dette er en meget hard ståltype og måler 61 på Rockwell`s skala. Noe som gjør kniven meget skarp og at den holder seg skarp lenge.


HRC > Rockwell

Rockwell er en internasjonal hardhetsskala for angivelse av metallers overflatehardhet. Måleenheten er Hardness Rockwell (HR). Den brukes over hele verden.

Det finnes en skala fra A - H , K,N og T og skalaen C er den som blir mest brukt og derfor blir betegnelsen HRC benyttet i Kai sine betegnelser om hardhet.

Et materiales hardhet bestemmes ved inntrykning av en herdet stål- eller diamantkjegle i materialet som skal undersøkes. Måleverdien bestemmes på grunnlag av kjeglespesifikasjon, trykk og måling av inntrykningsdybde.

 

V- Gold stål > VG 10 Steel

Er et høykvalitets rutfritt stål som produseres i Japan (Gull er synonymt med ordet kvalitet) VG 10 stålet er en stål legering med høyt karbon innhold, som kombineres sammen med Chromium, Vanadium, Molybdenum og cobalt.  Legeringen er spesiellt egnet til knivblader for bruk i kjøkken fordi det holder seg skarp lenge og tåler stor slitasje.

2.

Den konvekse utformingen av knivbladet, samt at kniven blir håndslipt sikrer en enestående skarphet som skjærer gjennom de hardeste råvarer.(ikke frossen mat eller bein.) Knivene har også en velbalansert vekt som gjør at kniven ligger meget godt plassert i hånden og dermed ungår kokker belastningskader ved lengre bruk.

 

3.

  Hver Shun kniv er et stykke Japansk håndverk på sitt beste - der damskstålet fremheves.Knivene ferdigstilles som et unikt produkt der design, teknikk og håndverk spiller en stor rolle.

 

4.

Knivserien er inspiret av oltidens samuraisverd som ble produsert på fabrikken. De har hentet ut de beste ideene og teknikkene fra denne tiden, og tatt dette med seg videre i produksjonen av kniver til det internationale markedet.


5.

Håndtakene i SHUN serien er ergonomisk utformet og er tilpasset bruk i høyre hånd. Nå i dag finnes de mest grunnleggende knivene også for venstrehendte. Det kastanje formede håndtaket er laget i laminert pakka treverk og på enden er det fint avsluttet med et stykke rustfritt stål.

Stålet på kniven går igjennom hele håndtaket, da treverket er presset på stålet for å gi brukeren en optimal føelse av kontroll når kniven benyttes.

 

6.

Laminert Pakka treverk har utolige egenskaper som at det er meget solid og holdbart.  Med en ganske avansert tilverkningsprosess bearbeides treverket ved hjelp av høyt trykk og varme til å bli det det er i dag- sterkt, vakkert, stabilt, vær og fuktbestandig.

Hvordan holde KAI knivene skarpe?


Kai har ulike hjelpemidler for å vedlikeholde sine kniver.

For den erfarne kokken kan det være lurt å lære seg å slipe knivene på en slipestein.

For hobbykokken og hjemmebruk kan den elektriske knivsliperen fint benyttes som et meget godt redskap.

 

KAI har ulike slipesteiner som legges i bløt før bruk.

-Her kreves det litt trening med å få riktig vinkel, men KAI har også et hjelpeverktøy som kan settes på kniven under sliping på steinen.

 

Slipstein kombi #1000/6000

Denne slipesteinen benyttes for å få knivene riktig skarpe. Den fine siden (#1000) anvendes for å gjøre eggen skarpere

Den andre siden  (#6000) benyttes for å polere eggen.

kniven skal holdes i vinkelen 15°

 

Slipsten kombi #300/1000

Denne slipesteinen benyttes til dels for å rette opp i skader som har oppstått under bruk på eggen. Da benyttes den groveste føst og så den på #1000 etterpå.

Til slutt anbefales det å bruke en enda finere stein, som den på #1000/6000

kniven skal holdes i vinkelen 15°

 

 

Elektrisk knivsliper AP 0118

Den elektriske knivsliperen til KAI er utviklet av deres designere og ingeniører. Det er derfor den passer utmerket til sliping av deres ulike kniver. Den er spesiellt tilpasset til stålet som benyttes i deres ulike knivserier.

Slipestavene er utskiftbare og kan kjøpes separat.

Den fungerer slik at den inneholder 2 roterene slipestener, en grov og en fin. Den grove tar bort eventuelle skader i eggen og den fine polerer til slutt.

Kan ikke benyttes på taggete kniveegger.